13 December 2013

Cleaning soot on chimney glass / Millega puhastada tahmunud kaminaklaase? Vol.2


In my current observations, I can say that the residues arising in the process of burning will accumulate on the chimney glass in three forms:

1. Soot particles, which accumulate on the glass creating a black coat and making the glass opaque. The worst soot is usually at the edges of the glass where the air flows are slower and where the flames can’t reach.

Soot can easily be cleaned by just wiping the glass. For example, crumple an old newspaper and use it to wipe the glass. Paper crumples collect the soot easily and glass can be clearer with just few wipes.

Finally wipe clean with a damp cloth or better yet with wet newspaper (this way it is economical and can be later burnt), until most of the dry soot has come off.

2. If there are still some brown spots on the glass (the thin pitch layer), then they should be soaked and wiped harder. Naisteleht (magazine) recommends to use ash for cleaning the glass (read more - http://www.naisteleht.ee/node/4434), but in my testing it did not get good results. I prefer to clean with a wet newspaper by wiping a bit harder instead of totally smearing the glass again.

3. Pitch spots or the residues on the glass indicate that the heating material is not dry enough. If possible, avoid heating with it because the pitch clogs the ducts, damages the chimneys and can cause a fire.

It is very difficult to clean a pitch spotted glass. Even when using special chemicals you would have to soak the stains several times before they come off.

If you don’t want to put your health at risk and cause a big mess, then try to clean the glass with scraper razor blade. It's cheap and it's easy to use.






Good luck on your experimentations!
Leave all the questions and comments here.

______________________________________
Oma seniste vaatluste põhjal võin öelda, et põlemise protsessis tekkivad jääkained ladestuvad kaminaklaasile kolmel kujul:

1. Tahmaosakesed, mis kogunevad klaasile musta kihina ja muudavad selle läbipaistmatuks. Kõige tugevamalt tahmuvad klaasid servades ehk kolde sisenurkades, kus on aeglasemad õhuvood ja kuhu kaminaleegid ei ulatu.

Tahm tuleb klaasi pealt väga kergelt maha ka niisama pühkides. Näiteks kortsuta kokku vana ajaleht ja pühi sellega klaasi. Paberi kortsud koguvad väga edukalt tahma ja klaas saab paari tõmbega palju selgemaks.

Niiske lapi või veel parem märja ajalehepaberiga (nii on ökonoomne ja hiljem saab kaminas ära põletada) pühi kõige lõpuks, kui enamus tahma on kuivalt maha tulnud.

2. Kui klaasile jäävad pruunikad läbipaistvad laigud (õhuke pigikiht), siis neid tuleks leotada ja tugevamalt nühkida. Naisteleht soovitab tuhaga puhastada, (loe rohkem - http://www.naisteleht.ee/node/4434), aga minu katsetamisel see head tulemust ei andnud. Eelistan pigem nühkida puhta märja ajalehega natuke tugevamini, kui et kogu klaas totaalselt uuesti ära määrida.

3. Mustad pigilaigud või lausa ladestus kaminaklaasil viitab sellele, et kasutatav küttematerjal pole piisavalt kuiv. Võimalusel väldi sellega kütmist, sest pigi ummistab suitsulõõre, lõhub korstnaid ja võib põhjustada tulekahju.

Pigiplekkidega klaasi on väga raske pesta. Isegi kasutades spetsiaalseid kemikaale tuleb plekke mitu korda ja pikalt leotada enne kui nad maha tulevad.

Kui tahad pääseda suurema lägata ja tervist ohustamata, siis proovi puhastada aknakaabitsaga. See on odav ja seda on lihtne õigesti kasutada (keeruline kasutada nii, et see kahjustaks klaasi)




Edu eksperimenteerimisel!
Küsimused ja kommentaarid kirjuta siia.

No comments:

Post a Comment